
Çocuklarda Boy Uzaması
Çocuklukta Boy Nasıl Uzar?
Anneler ve babalar çocuklarının gelişimlerini yakında takip ederler. Özellikle internet eşliğinde çocuklarını büyütenler tüm gelişmelerden haberdar olarak doğru adımlar atmaya çalışıyorlar. Çocukların rutin sağlık kontrollerinde doktorlarından tüm gelişmeleri öğreniyorlar. Kilo ve boy çizelgeleri ise ebeveynler arasında dikkat edilenler arasında birinci sırada yer alıyor.
Hani şu yüzdelik dilimler halinde verilen kız ve erkek olarak ayrı gruplandırılmış rakamlar. Aileler muayeneden çıktıktan sonra hemen karşılaştırmaya girişiyor. “Ohh ohh maşallah 5 ay önden gidiyor.”, “Aman nazar değmesin kızım 5 yaşında ama boyu 6 yaş çizelgesinde seyrediyor”, “doktor oğlumun boyunun 6 ay geriden geldiğini söyledi” gibi sevinç ve üzüntü cümleleri havada uçuşur.
Boy Uzunluğu Nelere Bağlıdır?
Konuyu biraz araştıran herkes boy uzamasının farklı etkenlerin etkisinde olduğunu bilir. Nedir bunlar hemen hatırlayalım.
- Genetik Faktörler
- Beslenme
- Duruş bozukluğu
- Düzenli Uyku
- Hormonlar
- Spor ve Egzersiz
Genetik faktörleri boy uzaması konusunun dokunulmazları arasına sokmamız gerekiyor. Çünkü çocuğun anneden ve babadan aldığı ya da daha önceki kuşaklardan aldığı genleri değiştirme şansımız yok. Genetik mirasla belirlenmiş boy uzunluğu ise diğer etkilerle değiştirilebilir. Takip edilen yanlış yöntemler sonucu boy kısa kalabilir ya da doğru adımlarla büyüme hormonu, kemik ve kas yapısı geliştirilerek boy uzaması sağlayabilir.
Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu sanırım açıklamaya gerek yok. Sadece boy uzaması ile doğrudan ilgili olmayıp sağlıklı bir vücudun altyapısı beslenme ile sağlanır. Abur cubur olarak tabir edilen ve sadece kalori bakımından zengin gıdalarla çocuğun karnını doyurmak beslenme anlamına gelmiyor. Hedeflenen beslenme tarzı dengeli beslenme olmalıdır. Vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayarak büyüme hormonunun salgılanması tetiklenmelidir.
Duruş Bozukluğu var olan boy uzunluğunun 4-7 cm arasında daha kısa gözükmesine sebep olur. İlerleyen yaşlarda etkileri daha da belirgin olarak hissedilir. Erken yaşlarda çocukların spora teşvik edilmesi hem fiziksel hem de zihinsel faaliyetlerin sağlıklı ilerlemesine olanak tanır. Spor, spor ve yine spor. Televizyonlarda kamu spotlarında bangır bangır çocukların spora teşvik edilmeye çalışılmasının temel sebepleri sağlıklı ve ahlaklı bireylerin yetiştirilmesine olanak tanımaktır. Boy uzatma egzersizleri ile herhangi bir spor salonuna gitmeden de spora teşvik edilebilir.
Düzenli uyku sanırım hepimizin aşina olduğu bir sağlık terimi halini aldı. Ne yazık ki bazı şeyler sürekli söylenince anlamını yitiriyor ve içi boşaltılıyor. O zaman çocuğunuza söylediğiniz ninnileri hatırlayın “Uyusunda büyüsün, tıpış tıpış yürüsün”. Eee eee eee ninni dinler gibi dinlemeyin. Cümlenin içindeki anlama bakın. Evet vücut tüm onarım ve gelişim işlerini uyku sırasında yapar. Biz uyuruz ama vücut uyumaz.
Hormonlar vücudu farklı açılardan besleyen kaynaklardır. Farklı salgı bezleri vücudun çeşitli yerlerinde hormonları salgılayarak düzenleme işlerini üstlenirler. Büyüme hormonu adı üstüne büyüme ile ilgili işlevleri yerine getirir. Beslenme, uyku vb. gibi kaynaklardan aldığı enerjiyi vücudu dengelemek için kullanır. Büyüme hormonunun tetiklenmesi ve efektif kullanılmasının boy uzamasına da katkı sağladığı aşikardır.
Spor ve Egzersiz, geldik can alıcı noktalardan birine daha. Uzun yıllardır tartışılan bir konu. “Spor boy uzatır mı? Egzersizlerin boy uzamasına katkısı var mı?”. Bence tartışanların gözden kaçırdığı en önemli husus “Spor yapmanın kimseye bir zararı yoktur!”. Bilimsel veriler sporun boy uzattığını gösteriyor. En azından bazı sporların kas ve kemik gelişiminde önemli etkiler gösterdiği yadsınamaz. O zaman neden tartışılır ki ? Herhangi bir yan etkisi yok, fiziksel ve zihinsel gelişime katkısı var, disiplin ve otorite sağlıyor. Çocuklukta yapılan sporun boy uzunluğuna etkisi kesinlikle pozitif yönde olacaktır. Özellikle aşağıdaki spor dalları doğası gereği çocuğun uzamasına yardımcı olur.
- Yüzme
- Bisiklet (Sele ve pedal arası yüksekliğin doğru ayarlanması gerekir)
- Basketbol
- Voleybol
Bazı spor dalları ise boy uzunluğunu olumsuz olarak etkileyebilir. Özellikle halterin bu tür bir etkisinden bahsedilir. Hemen akla olimpiyat madalyalı ünlü haltercilerimiz gelir. Ama bence orada da bir nokta gözden kaçıyor. O ünlü haltercilerin kilolarına bakın. Düşük kilolu halterciler sınıfındalar. Boyu 1.80 – 1.85 olan 120 kiloluk halterciler de var.
Egzersizler ise kas, kemik ve kıkırdak yapısı üzerinde etkili olarak bacak ve gövde uzunluğunun genetik potansiyel boy uzunluğuna erişmesini sağlar.
Çocuklarda Boy Uzatıcı Program
Yukarıda sayılanların hepsi bir arada uygulandığında sonuçların etkili olduğu görüleblir. En azından yuakrıda bahsettiklerimin hiç biri çocuğun psikolojik, fiziksel ve zihinsel gelişimine olumsuz etkiler göstermez. Hayatı boyunca faydanalabileceği esneklik, disiplin, zindelik ve sağlıklı yaşam gibi artıları beraberinde getirir.
Peki böyle bir programı nereden bulacağım. Çocuklarda boy nasıl uzar? ve Çocuklarda boy uzaması için neler yapılmalı? sorularının cevaplarını burada bulabilirsiniz. Boy uzatma formülü kitabında boy uzatan yiyeceklerden, boy uzatan sporlara kadar geniş bir program verilmiş. Boy uzatma fomülü kitabını incelemek ve indirmek için buraya tıklayın.
Benzer Konular: